



2023 Rural Water Summit

Building Capacity Through Collaboration











(Registration starts at 8:30AM)

McKinley County Governance Building

2nd Floor Training Center 207 West Hill Avenue, Gallup, New Mexico

ACENDA		
AGENDA		
<u>TIME</u>	<u>SESSION</u>	
9:00AM – 9:20AM	Welcome and Introductions	
	Representative Harry Garcia (District 69)	
	(20 mins) Opening address and attendee introductions.	
9:20AM – 10:20AM	Keynote Address	
	Regional Water Planning	
	Andrew Erdmann, Water Planning Program Manager, Interstate Stream Commission	
	(60 mins) Review of Region 6 regional water plan and understand how to get involved in the process.	
10:20AM – 12:00PM	Regional Water Collaboration	
	Water Planning Office	
	Angelina Grey (NWNMCOG)	
	(10:20am – 11:00am) Introduction of new Regional Water Planning Organization and what this could mean for our region. (40 mins)	
	(11:00AM – 11:10AM) Break	
	Rural Collaboration	
	Blanca Surgeon (Rural Community Assistance Corporation)	
	(11:10am – 11:35am) Inform on progress of partnership and plans to expand focus and assistance. (25 mins)	
	Regional Water Planning	
	Jason Sanchez (Yahtahey Water & Sanitation District) and	
	Dominique Cartron (Cartron & Associates) (11:35am – 12:00pm) Inform on JPA process, next steps, and project priorities. (25 mins)	
	(11.55am 11.65pm) mornions reprocess, next steps, and project promites. (25 mins)	
12:00PM - 1:00PM	LUNCH	
	Lunch provided by Grandma Joe's (Pueblo of Laguna)	
	Water Leadership Institute – Graduation Ceremony	
	Laura Dubin (Rural Community Assistance Corporation) Introduction of the WLI program and participants. (15 mins)	
	introduction of the WEI program and participants. (13 miles)	

1:00PM – 1:45PM	Presentation: Southwest Environmental Finance Center
	How You Get From Here To There James Markham (Analyst)
	(45 mins) Developments of compliance roadmaps, discussion on what small water systems need to have in place before requesting for state funding.
	nave in place before requesting for state funding.
1:45PM – 3:40PM	NMED Partner Presentations
	Discharge Permitting
	Avery Young (Groundwater Quality Bureau, Domestic Waste Team)
	(1:45pm – 2:30pm) Discussion on groundwater discharge permits and surface sludge disposal for wastewater systems. (45 mins)
	(2:30pm – 2:40pm) Break
	<u>Lead Service Line Inventory</u>
	Diana Aranda (Drinking Water Bureau)
	(2:40pm – 3:00pm) Discussions on the Lead Service Line Inventory and the Lead Copper Rule Revisions, and what will be expected of small water systems. (20 mins)
	Septic Systems Program
	Lauren Reichelt (Environmental Health Division, Director)
	(3:00pm – 3:20pm) Discussion on water protection resources and septic tank systems. (20 mins)
	Compliance Office
	Gordon Miller (Drinking Water Bureau, Compliance Officer)
	(3:20pm – 3:40pm) Discussion on water compliance and requirements. (20 mins)
3:40PM – 3:50PM	Presentation: Funding Opportunities
	Angelina Grey (NWNMCOG Planner) as time permits
	(10 mins) Review of current and available funding programs and what small water systems need to have in place before requesting funding.
	nave in place before requesting funding.
3:50PM - 4:00PM	Closing & Adjourn
	Evan Williams (NWNMCOG)